Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   România şi Moldova colaborează pentru…

România şi Moldova colaborează pentru armonizarea legislaţiei

Pe 3 iulie 2012, la Bucureşti, s-a desfăşurat prima reuniune a Comisiei Mixte interguvernamentale pentru Integrare Europeană Republica Moldova-România.

Sesiunea a fost prezidată de Iurie LEANCĂ, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Natalia GHERMAN, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova, Andrei MARGA, Ministrul Afacerilor Externe al României, şi Leonard ORBAN, Ministrul Afacerilor Europene al României. La reuniune au participat experţii pe domenii sectoriale din ambele state.

În cadrul reuniunii părţile au discutat atât evoluţiile notabile înregistrate în dialogul Republica Moldova-UE, cât şi perspectivele extinderii şi aprofundării cooperării bilaterale în domeniu. Având în vedere rolul activ al României de susţinere a procesului de extindere a UE şi sprijinirea constantă a parcursului european al Republicii Moldova, a fost exprimată gratitudinea pentru contribuţia României la co-organizarea şi co-prezidarea celei de-a 6 reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova din 25 iunie 2012, ce constituie o platformă eficientă de dialog cu privire la avansarea relaţiilor dintre UE şi Republica Moldova. Oficialii români au apreciat importanţa avansării în negocierile privind Acordul de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător; trecerea la cea de-a doua etapă a dialogului de liberalizare a regimului de vize; semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun; Acordului privind protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare; Acordului de amendare a Acordului Republica Moldova-UE privind facilitarea regimului de vize. De asemenea, Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că prin intermediul Comisiei se doreşte avansarea într-o logică de pre-aderare a Republicii Moldova la UE.

Cu prilejul Comisiei Mixte a fost inaugurat sistemul de videoconferinţe între cele două Ministere a afacerilor externe, de către Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad FILAT şi Prim-ministrul României Victor PONTA. Sistemul va constitui un cadru eficient pentru comunicare pe domeniile de reformă conexe negocierilor în cadrul dialogului Republica Moldova-UE.

Formatul reuniunii a permis trasarea obiectivelor şi proiectelor concrete de colaborare bilaterală în următoarele domenii: 1) armonizare legislativă, 2) siguranţa alimentelor, 3) justiţie şi combaterea discriminării, 4) afaceri interne. Participanţii au examinat şi aspectele privind asistenţa pentru dezvoltare acordată de România statului nostru.

Reuniunea Comisiei Mixte pentru Integrare Europeană a fost precedată de întrevederea bilaterală a Viceprim-ministrului Iurie LEANCĂ cu şeful diplomaţiei române Andrei MARGA. De asemenea, Ministrul LEANCA a avut o întâlnire cu Ambasadorii statelor UE acreditaţi pentru Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti. Şefii misiunilor diplomatice au remarcat ritmul dialogului Republicii Moldova cu UE reconfirmându-şi sprijinul pentru procesul de reforme în Republica Moldova, în scopul preluării şi aplicării standardelor UE în toate domeniile. Totodată, întâlnirea a oferit un cadru oportun pentru un schimb de opinii privind stadiul actual şi perspectivele soluţionării dosarului transnistrean.

 Sursa: MAEIE